Espoon tulisi edetä Kustavin mallin mukaan kohti maksutonta varhaiskasvatusta

Kuten aiemmin kirjoitin, haluan kaupunginvaltuutettuna puolustaa lasten subjektiivista oikeutta päivähoitoon.

Hyvä kotihoito on huonoa päivähoitoa parempaa ja huono kotihoito on hyvää päivähoitoa huonompi vaihtoehto. Tilanteet kuitenkaan harvoin ovat näin ääripäissä. Siihen, mikä on koko perhettä ajatellen paras hoitoratkaisu, ei voi ulkopuolelta mitenkään antaa yhtä pätevää vastausta, ei sen paremmin vetoamalla kirjoituksiin päivähoidon puolesta tai sitä vastaan. Kyse on jokaisen perheen kohdalla omanlaisesta, monimutkaisesta kokonaisuudesta, johon vaikuttaa niin lapsen kuin aikuisenkin persoonallisuus ja temperamentti, vanhempien työ- ja koulutustilanne, perheen sisäiset suhteet, vanhempien ja lasten terveys, saatavilla oleva turvaverkko, päiväkodin sijainti, tunnelma ja kunto, henkilökunnan ammattitaito ja keskinäinen fiilis  – noin muutamia mainitakseni.

Valtio ja kunnat ovat niissä asuvia ihmisiä varten. On siis kunnan velvollisuus järjestää esimerkiksi päivähoitopalvelut niin, että ne mahdollisimman hyvin palvelevat erilaisten perheiden erilaisia tarpeita. Subjektiivisesta päivähoidosta tinkiminen asettaa erilaisissa tilanteissa olevat perheet eriarvoisiin asemiin. Niinpä tervehdin ilolla tänä aamuna uutisoitua Kustavin päätöstä tarjota osin maksutonta varhaiskasvatusta. Se säästää perheiden hoitomenoja merkittävästi, mikä puolestaan kannustaa vanhempia palaamaan työelämään.

Espoossa ei voida edetä yhtä rytinällä, mutta Vihreiden suunta on ollut johdonmukaisesti juuri Kustavin mallin mukainen. Osin maksuttoman varhaiskasvatuksen takaaminen kaikille olisi palvelus äitien työelämätilanteelle ja sallisi joustavuuden perheiden monenlaisissa tilanteissa.

… Ja entä jos sitten tuntuu siltä, että lapsi saa espoolaisessa päiväkodissa huonoa hoitoa? Sitten täytyy olla yhteydessä päiväkodin johtajiin tai toiminnasta vastaaviin. Uskon, että avoimella keskustelulla ja hyvällä johtamisella ratkaisemme leijonanosan ongelmistamme – pihalla tai sohvannurkassa jurputtelu taas harvoin johtaa mihinkään.

Jaa: