#MunEspoo – Mitä Kauklahti opetti minulle kaupunkisuunnittelusta

Satuin käymään tänään Kauklahdessa, joten seuraavana #munEspoo ja #munLähiö sarjassa Kökkeli. Olen käynyt siellä ala- ja yläasteen ja olen edelleen paikallisen partiolippukunnan Kauka-Kuuttien jäsen. Asuin lapsuuteni Kurttilassa, joka oli silloin lähinnä maaseutua Kauklahden ja Kivenlahden välissä.

Lapsuuteni Kauklahti oli ehkä vähän surullinen kylä. Toisaalta siellä oli sympaattinen vanha keskusta, mutta se oli vähän rapistunut ja asukkaita oli melko vähän. Kökkelin koululla oli vähän huono maine. Toisaalta pienessä kylässä oli myös paljon yhteishenkeä. Paikallinen partiolippukuntamme oli pieni ja sisukas ja meillä kukki omalaatuinen huumori. Partiossa opin etenkin sen, että jos jotain haluaa saada aikaan, niin kannattaa tarttua toimeen eikä odottaa, että joku muu hoitaa. Sillä tiellä olen edelleen. Lippukuntamme on toiminut Kauklahdessa jo 55 vuotta ja osa Kökkelin viehätystä onkin sen historiallisuus. Halmeen leipomo on toiminut Kauklahdessa reilusti yli 100 vuotta.

Kauklahdessa järjestettiin asuntomessut vuonna 2006 ja se teki näin jälkikäteen ajatellen alueelle todella hyvää. Alueen keskusta rakennettiin tiiviisti, mutta vanhaa huomioiden. Keskelle nousi hieno kylätalo. Ehdokaskollega ja kotiseutuaktiivi Tony Hagerlund kuvaa Kauklahden muutosta hyvin. Nyt vanhassa keskustassa toimii Halmeen perinteisen kahvilan lisäksi esimerkiksi suureen maineeseen noussut Maxin kalakauppa ja sympaattinen cafe Brunnsdal. Kuulin tutulta yrittäjältä, että paikalliset yrittäjät toimivat aktiivisesti ja tekevät paljon yhteistyötä. Kauklahti-seura järjestää elävää joulukalenteria yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa.  Kaikki hyötyvät syntyneestä hyvästä meiningistä. Kun porukkaa on riittävästi, myös palvelut pysyvät pystyssä. Vanha kylä siis loi nahkansa ja nyt vanhat kaverit harkitsevat muuttavansa sinne takaisin.

Kauklahti on siis opettanut sen, että kaikissa paikoissa on hyvää. Sen saa esiin, kun kehitetään yhdessä asukkaiden kanssa, kunnioitetaan vanhaa ja annetaan luovuudelle tilaa. Kaikki muutokset eivät miellytä kaikkia, mutta kaupunkia pitää voida kehittää kokonaisuutena. Muistan, että asuntomessuja eivät kaikki katsoneet hyvällä ja pitkään messujen jälkeen kirjoiteltiin juttuja siitä, miten asuntoja on myymättä ja “ei niitä liian pieniä asuntoja kukaan edes halua ostaa”. Vaikea sanoa minkälainen Kauklahti olisi nyt ilman messuja ja olisiko pitänyt toimia toisin, mutta ainakin lopputulos näyttää hyvältä.

Mikä on sinun lempiasiasi Kauklahdessa? Mitä haluaisit Kökkelissä kehittää?

*******
Näissä kirjoituksissa esittelen minulle tärkeitä paikkoja Espoossa. Paikkoja joissa olen asunut, opiskellut tai muuten vaan viettänyt aikaa. Samalla pohdin, miten nämä paikat ovat vaikuttaneet minuun ja poliittisiin ajatuksiini. Haluan myös kuulla, mikä sinun mielestäsi on parasta tässä paikassa tai mitä muuttamalla paikasta tulisi parempi. Mun lähiöt ja #MunEspoo <3

Jaa: