Parempiin tuloksiin hyvällä johtajuudella

Johtajuus - Kuvituskuva

Olin viikonloppuna Espoon Vihreiden tilaisuudessa kuuntelemassa kaupunginjohtaja Jukka Mäkelää. Vaikka monesta asiasta olen hänen kanssaan ollut eri mieltä (mielestäni leikkauslistat eivät ole oikea tapa kehittää kaupunkia ja haluaisin Espooseenkin pormestarimallin), niin nyt huomasin nyökytteleväni mukana monessa kohtaa. Jukka puhui johtamisesta ja miten johtajuus on ollut Espoossa tapetilla entistä enemmän viime vuosina. Esimiestaitoihin on panostettu ja mietitty yhdessä, miten työntekijöitä motivoidaan ponnistelemaan yhteisen tavoitteen eteen. Kaupunginjohtaja oli huolissaan sote-uudistuksesta myös johtamisen näkökulmasta. Uudenmaan maakunnalle on siirtymässä jopa 60 000 työntekijää, eikä heille pystytä nyt perustelemaan, miksi tätä uudistusta Uudellamaalla tehdään.  Aika vaikea saada henkilöstö motivoitumaan isoon muutokseen. Kela-kaaos on surullinen esimerkki siitä, kun asiantuntijoiden varoituksia ei kuunnella vaan lähdetään liian heppoisin suunnitelmin tekemään isoja ja asukkaiden arkeen vaikuttavia muutoksia.

Espoon kaupunki työllistää nyt lähes 14 000 ihmistä. Opettajia, huoltomiehiä, virkamiehiä, suunnittelijoita, insinöörejä, lähihoitajia yms. Työntekijöitä on moneen lähtöön, mutta yksi nimittävä tekijä heillä kaikilla on: Heillä kaikilla on joku esimies. Suomessa on pitkään ollut vallalla periaate, että paras hitsaaja ylennetään hitsaajien esimieheksi. Paras hitsaaja ei kuitenkaan välttämättä ole paras esimies vaan johtaminen on myös taito, jota pitää harjoitella ja jossa toiset ovat hyviä ja toiset eivät.

Hyvä johtaja, oli sitten kyseessä terveyskeskuksen vastaava hoitaja, johtava virkamies tai tuo hitsaajien pomo, on sellainen joka haastaa ja innostaa alaisiaan. Hän ymmärtää kokonaiskuvasta oman tiiminsä tavoitteet ja osaa saada omasta porukastaan irti juuri sellaista osaamista, että noihin tavoitteisiin päästään. Yleensä vielä niin, että tekeminen on matkalla kivaa. Motivoituneet ja innostuneet työntekijät jaksavat enemmän, sairastelevat vähemmän ja osaavat ideoita uusia parempia tapoa tehdä työtään. Syntyy siis parempaa tulosta usein samoilla ja tai jopa pienemmillä resursseilla. Hyviä esimerkkejä Espoosta löytyy esimerkiksi lastensuojelusta tai Helsingistä vanhusten kotihoidosta tai tamperelaisesta hoivakodista vain muutamia mainitakseni.

Espoo tarvitsee tällaista johtajuutta kaikille tasoille. Hyvää johtamista voi olla yksityisellä, julkisella tai kolmannella sektorilla. On turha puhua kehittämisestä tai tehostamisesta jos toiminnalta leikataan rahoitusta ja johtamiselle ei tehdä mitään. Koulutetaan esimiehiämme, rekrytoidaan uutta osaamista ja sanotaan kyllä asiakaslähtöiselle kehittämiselle!

Jaa: