Espoolainen varhaiskasvatus, ihan kiva 8,9

Käsittelimme jaostossa Pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksen asiakaskyselyä. Tutkimus tehdään parin vuoden välein. Tulokset ovat kauttaaltaan hyviä ja erityisesti kiitosta sai henkilökunta. Se todellakin kiitoksensa ansaitsee <3

Tärkein tulos mielestäni on se, että Espoossa perheet ovat pääosin tyytyväisiä varhaiskasvatukseen niin kunnallisessa, yksityisessä kuin ostopalveluina tuotetussa varhaiskasvatuksessa. Keskiarvot ovat hieman pienemmät kunnallisessa, mutta myös vastaajamäärät paljon isommat. Asteikko kyselyssä oli siis 1-7.

Olennaista on myös se, että tuloksia oikeasti hyödynnetään eli jokainen yksikkö saa omat tuloksensa jos vastaajia on ollut yli 5 ja alueittain mietitään myös yhteisiä kehittämiskohteita. Hyviä käytäntöjä jaetaan.

Kyselyssä palautetta tuli etenkin viestinnästä, joka koronan aiheuttamien poikkeustoimien takia nousi myös isompaan arvoon. Koronan myötä myös tuli näkyväksi, miten eritavoin eri päiväkodit viestivät. Tässä on varaa parantaa. Vanhemmat haluavat selkeää ja oikea aikaista viestintää. Lisäksi halutaan, että palautteet ja kehitysehdotukset otetaan huomioon.

Yleisarvosana espoolaiselle varhaiskasvatuksekselle oli kouluarvosanalla 8,9. Eli ihan kiva, mutta kehitettävääkin löytyy. Ja sitä kehittämistyötä onneksi tehdään jatkuvasti.

Lasten mielestä päiväkodissa parasta ovat kaverit ja toiminta, tylsintä lepohetket ja se jos joku kiusaa. Hymyilytti vähän tuo lepohetki, se oli omienkin lasten inhokki aina, vaikka aikuisesta tuntuisi aika kivalta mennä lounaan jälkeen pötköttelemään ja kuuntelemaan kun joku lukee satua ääneen 😉

Toki yksikkökohtaista vaihtelua on varmasti paljon, mutta on myös niin, että tilanteet päiväkotien sisälläkin voivat vaihdella nopeastikin. Jossain vaiheessa voi olla esim. henkilöstön vaihtuvuutta ja asiat kriisiytyvät, mutta ongelmat saadaan korjattua ja puolen vuoden päästä tilanne on taas hyvä. Eli kauhukertomukset tietyistä päiväkodeista voivat olla tosia, mutta ehkä vain hetkellisesti. Ja mediassa harvoin nousee esiin se tavallinen hyvä arki, jota valtaosassa espoolaisia päiväkoteja eletään. Tämä siis myös rauhoittavana viestinä lapsen varhaiskasvatuspaikkaa miettivälle vanhemmalle.

Mitä tehdä jos asiat eivät ole päiväkodissa hyvin?

Jos lapsesi päiväkodissa on ongelmia eivätkä asiat ratkea päiväkodin henkilökunnan tai johtajan kanssa keskustelemalla, kannattaa seuraavaksi ottaa yhteys varhaiskasvatuksen aluepäällikköön. Heidän yhteystiedot löytyvät Espoon sivuilta.

Jos ei asia aluepäällikön kanssa ratkea, voit tehdä myös muistutuksen. Siihen löytyy ohjeet tuolta Espoon sivuilta. Yleensä ongelmat selviävät, eikä niiden kanssa kannata jäädä yksin!

Jaa: