Oodi sähköpyöräilylle!

Hankin toukokuussa itselleni sähköavusteisen polkupyörän. Se on ollut paras hankintani pitkään aikaan ja tässä syyskelien kunnolla alkaessa on hyvä syy muistuttaa myös itselle, miksi sähköpyöräily on niin ihanaa. Olen pyöräillyt yli 2000 kilometriä tänä kesänä, vaikka aikaisemmin olin sellainen ”vain hyvällä säällä ehkä kerran viikossa töihin jos ei tarvitse hakea lapsia eikä ole mitään menoa minnekään muualle” pyöräilijä. Sähköpyöräilyyn liittyy myös paljon ennakkoluuloja ja ihmetyksiä, koska se on Suomessa edelleen yllättävän harvinaista, joten ehkä tästä kirjoituksesta voi olla apua jos mietit, voisiko sähköavusteinen pyörä olla myös sinulle sopiva. Itse innostuin vuosi sitten keväällä sähköpyöräilystä todenteolla Project Mama blogin Katjan esimerkistä.

  1. Pyöräily on kivaa. Erityisen kivaa on sähköpyöräily. Ylämäissä lähinnä naurattaa, kun moottori avustaa.
  2. Tiedän kauanko matkaan menee. Sähköavusteinen pyörä ei välttämättä ole juurikaan nopeampi jos olet jo valmiiksi nopea pyöräilijä, koska avustin auttaa vain polkiessa ja 25 km/h nopeuteen asti. Mutta matkaan käytetty aika ei riipu siitä, kuinka monta ylämäkeä matkalle sattuu tai kuinka väsynyt olen. Matka-aika on usein nopeampi kuin julkisilla ja on ihanaa hurautella ruuhkassa autoissaan istuvien ohi.
  3. Sähköpyörä on liikkumisväline, ei liikuntaväline. Minulla suurin ero tavalliseen pyörään tulee siitä, että voin pyöräillä suoraan palaveriin, koska suihkussa ei tarvitse käydä. Minulla on n. 15 km pitkä työmatka Olarista Töölöön ja luottamustoimien takia suhailen usein myös Espoon keskukseen. Ennen en tosiaankaan olisi lähtenyt pyörällä jos aamulla ensimmäisenä on tärkeä kokous Helsingissä ja illalla puheenjohtamani jaoston kokous Espoossa. Tai tiukka aikataulu töissä ja lasten haku päiväkodista ja eskarista. Nyt se on arkipäivää. Sähköpyöräily korvaa minulla julkiset tai auton, ei tavallista pyörää.
  4. Ulkoilen raikkaassa ilmassa päivittäin. Vaikka sähköavusteisella pyörällä ajaminen ei ole rasittavaa liikuntaa, on se kuitenkin aktiivista tekemistä usein ainakin 1,5 tuntia päivittäin. Sanoisin, että se vastaa sitä, että kävelisin töihin joka päivä saman ajan. Työmatkalla pääsee meren rantaan ja usein reitti kulkee myös metsän läpi.  Nyt on päässyt testaamaan miltä pyöräily tuntuu myöhään venyneen iltakokouksen jälkeen vesisateessa pimeässä. Ei yhtään niin kamalaa kuin luulin! Räntäsateita odotellessa… Ja olen myös antanut itselleni luvan vaihtaa julkisiin, kun keli menee mahdottomaksi.
  5. Pyörän selässä ei voi somettaa tai tehdä töitä. Olen huomannut palautuvani paljon paremmin hektisistä työpäivistä tai raskaista iltakokouksista kun saa pyöräillä kotiin. Ennen istuin bussissa ja metrossa nenä kiinni kännykässä ja usein tein töitä koko työmatkan ja päiväkodin portilla en ollut usein yhtään ehtinyt päästää irti töistä.
  6. Pyörän selässä on aikaa kuunnella erilaisia podcasteja, äänikirjoja, musiikkia. Ihanaa! Olen ehtinyt kuunnella mm. LongPlayn pitkiä artikkeleja, joiden lukemiseen ei ruuhkavuosien keskellä tuntunut olevan koskaan aikaa. Tämä toki pätee myös ei-sähköpyörään, mutta ajotuntien määrä jäi vaan ennen sähköpyöräilyä todella paljon pienemmäksi
  7. Pyörässäni on kiinteä, tehokas lamppu, joka toimii pyörän akulla. Aikaisemmin syksy yllätti aina pyöräilijän ja lamppu oli kotona tai patterit lopussa.
  8. Myös sähköpyörän voi tarvittaessa ottaa myös junaan tai metroon.
  9. Painava pyörälaukku tai peräkärry matkassa, ei tunnu missään.
  10. Sähköpyörien valikoima alkaa olla jo aika kattava ja jokaiselle löytyy varmasti sopiva. Mun pyörässä on tehokas akku, joka kestää yli 100 km pyöräilyä ja valittavina 4 eri tehoa. Pyörä itsessään on kevyt ja siinä on laadukkaat osat. Akun saa helpposti irti ja siten olen uskaltanut jättää sen myös parkkiin moneen paikkaan.

Se ainoa miinus: laadukkaat sähköpyörät eivät ole ihan halpoja. Itse säästin vuoden ja sain lopulta pyörän osaksi lahjaksi, mutta Trekin pyörä on ollut ainakin tähän mennessä hintansa väärti. En ole paras henkilö antamaan ohjeita siitä, mikä pyörä olisi kenellekin sopiva, joten en aio antaa teknisiä ohjeita pyörän hankintaan. Minä hankin pyöräni liikkeestä, joka oli erikoistunut sähköpyöriin ja kävin siellä koeajolla. Liikkeessä on myös huolto, joka on plussaa verrattuna siihen, että olisi ostanut pyörän netistä.

 

Jaa: